В 1991 році в Україні налічувалося близько 600 ведмедів, однак вже за дев'ять років їхня кількість скоротилася вдвічі.

Заборона на полювання під час воєнного стану сприяла збільшенняю популяції ведмедів в Україні. Про це у неділю, 31 березня, пише The Times.

Так, згідно з даними Міністерства екології України за 2023 рік, популяція ведмедів в одній з частин Карпат зросла з 90 особин (на 2021 рік) до 104. 

"Ще кілька років тому тут не можна було побачити ведмедя близько до людського житла. Те, що ми бачимо їх тут, свідчить про те, що ведмеді процвітають", - пояснив журналістам керівник програми реабілітації ведмедів у Національному природньому парку Синевир Ярослав Бундзяк. 

Він нагадав, що ведмеді в Україні з 2003 року включені до Червоної книги і зауважив, що в 1991 році в Україні налічувалося близько 600 ведмедів, однак вже за дев'ять років їхня кількість скоротилася вдвічі. Головною причиною скорочення популяції стало полювання на них. 

"Згідно з дослідженням Всесвітнього фонду природи від 2020 року, за рік мисливці незаконно вбивають від 40 до 50 ведмедів", - вказують журналісти. 

Вони додають, що у Росії зараз налічується понад 100 тисяч бурих ведмедів, а у Європі - близько 15 тисяч. Найбільший анклав знаходиться в Карпатах - у Румунії та Словаччині. Там мешкає близько восьми тисяч особин.