Реактор AP1000 на атомній станції Vogtle – перший новозбудований ядерний об'єкт в США за понад 30 років.

У США почалася комерційна експлуатація першого реактору AP1000 на атомній станції Vogtle у Джорджії. Енергоблок №3 запущено в роботу, повідомила напередодні компанія Westinghouse Electric.

Вказано, що цей реактор – перший новозбудований ядерний об'єкт в США за понад 30 років.

"Блок №4 тепер готується до початкового завантаження палива, після того як у травні успішно пройшов гарячі функціональні випробування у рекордно короткі терміни. Перехід до комерційної експлуатації очікується у четвертому кварталі цього року або на початку наступного", – йдеться у повідомленні.

Вказано, що блоки AP1000 на атомній станції Vogtle – це водно-водяні реактори III+ покоління з повністю пасивними системами безпеки та модульною конструкцією. Вони займають найменшу відносну площу за кожен МВт енергії на ринку.

Наразі чотири блоки AP1000 в Китаї встановлюють виробничі рекорди, а ще шість реакторів перебувають на стадії будівництва. Також Польща нещодавно обрала реактор AP1000 для своєї ядерної енергетичної програми. У червні Westinghouse оголосила, що Болгарія будуватиме енергоблок AP1000 на АЕС в Козлодуї.

Технологія також розглядається для впровадження на численних об'єктах у Центральній та Східній Європі, Великій Британії, Індії, а також у США.