У НЕК «Укренерго» виявлено махінацій на суму майже 60 млн грн. Свого часу оператор безпідставно перерахував гроші компанії з орбіти регіоналів Азарова-Клюєвих і тепер позивається до суду, щоб не платити борг реальному контрагенту. Про це у колонці на Цензор.net написав політичний експерт Олександр Черненко, передає УНН.

«Анекдотично-корупційний кейс, як державний оператор завзято «бореться» з розкраданнями і вивів слідство на самого себе… Схему подвійного «обілєчіванія» Укренерго разом із компанією з орбіти Азарова-Клюєвих провернув нинішній голова Укренерго Володимир Кудрицький», — йдеться в публіації.

Він нагадав, що у лютому 2023 Укренерго звернулось до СБУ із заявою про те, що ТОВ «Ай-Тек Україна» намагається безпідставно стягнути з нього 54 млн грн, які вже були сплачені за ці ж роботи іншому контрагенту.

Справа стосується подій 2011 року. Тоді Укренерго уклало договір з ТОВ «Зв'язоктехсервіс», яке тісно пов’язане з тодішніми високопосадовцями — Миколою Азаровим і братами Андрієм і Сергієм Клюєвими. Після 2014 виплати цій компанії були припинені і вона звернулась до суду з позовом про стягнення 55 млн грн. У 2016 «Зв'язоктехсервіс» передав право вимоги за позовом ТОВ «Ай-тек Україна».

За два роки після того, в грудні 2018, Укренерго нібито отримало листа про те, що знову винно гроші «Зв'язоктехсервісу». За версією слідства і згідно з судовою ухвалою, лист був фейком.

«Укренерго ж повірило на слово і Економічна рада із Кудрицьким у складі запропонувала «Зв'язоктехсервісу» підписату мирову угоду і сплатити 53 млн грн. Оператор так поспішав розстатися з грошима, що перерахував їх, навіть не чекаючи затвердження мирової угоди», — написав Черненко.

Вже у 2019 Господарський суд Києва мирову угоду не затвердив і замінив «Зв'язоктехсервіс» як позивача у справі на його правонаступника — «Ай-Тек Україна». Так Укренерго стало боржником цієї ТОВки і власне про цю заборгованість йдеться у зверненні Укренерго до СБУ від лютого 2023 року.

«Але він (Кудрицький — ред.) забув розповісти слідчим і суспільству про свою роль у цій афері. Економічна рада Укренерго, членом якої він особисто був, на підставі недійсних документів вирішила заплатити одній компанії 53 млн грн і тепер відбивається в судах від аналогічного боргу перед іншою», — повідомив експерт.

За фактом розрахунків Укренерго з компанією «Зв'язоктехсервіс» відкрито кримінальне провадження. Прізвище Кудрицького у ньому відсутнє. Від Укренерго фігурують лише директор з безпеки Укренерго Сергій Тоцький і ексголова правління Всеволод Ковальчук. У травні 2023 справа проти них скерована до суду.