Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі знову залучається аварійна допомога від Румунії та Польщі.

В Україні споживання електроенергії другий день поспіль тримається на рекордному рівні. Про це повідомило Укренерго у п’ятницю, 8 грудня.

Вказано, що вчора в енергосистемі вранці був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання. А добовий максимум споживання вчора був на 4% вище, ніж відповідний показник 6 грудня.

Сьогодні зранку Укренерго знову фіксує високий рівень споживання, який майже дорівнює вчорашньому рекорду. Компанія закликає українців ощадливо споживати електроенергію для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі.

"Для того, щоб задовільнити зростання попиту на 4%, в енергосистемі має додатково запрацювати три блоки теплоелектростанцій. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей", – йдеться у повідомленні.

Енергетики нагадали, що вчора через російські обстріли вчергове постраждала одна з ТЕС у східному регіоні. При цьому в іншому регіоні в аварійний ремонт через зауваження до роботи обладнання вийшов один з енергоблоків. Ще на деяких блоках  теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні.

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі Укренерго сьогодні знову залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 400 МВт. Це екстрений захід для балансування енергосистеми.

Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

Разом з тим в мережах обленерго через негоду знеструмлено 13 населених пунктів в Дніпропетровській області.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 479 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Сьогодні Україна веде імпорт електроенергії в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Його загальний обсяг 2 193 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 589 МВт. Експорт сьогодні відсутній.