Споживання електроенергії зростає з початком робочого тижня і через спеку. В Україну напередодні пішов імпорт електроенергії з Польщі, на додачу до Словаччини та Молдови. Обмежень електропостачання сьогодні не прогнозується, але заощаджувати закликають. Про це у понеділок повідомили в НЕК "Укренерго", пише УНН.

"У вихідні дні споживання традиційно було нижчим, ніж у робочі дні. Водночас вже сьогодні, у понеділок, через спеку споживання очікується високим, що суттєво збільшить навантаження на енергосистему", - сказали в Укренерго.

Тому закликали споживачів ощадливо використовувати електроенергію, особливо ввечері з 16:00 до 23:00:

  • охолоджуйте приміщення не нижче 23˚С;
  • вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
  • переносьте користування електроприладами на ранкові, денні або нічні години доби;
  • вимикайте світло, коли виходите з приміщення.

"На сьогодні "Укренерго" не прогнозує обмежень електропостачання, але ощадливого споживання просимо дотримуватись", - зазначили у компанії.

У неділю, 16 липня, за даними НЕК, був імпорт електроенергії з Польщі в Україну лінією, яку успішно модернізували і включили у травні 2023 року. "Енергосистема отримала додаткові 800 МВ потужності з 20:00 до 23:00, саме у період найвищого споживання. Крім цього, упродовж дня тривав імпорт зі Словаччини та Молдови максимальною потужністю до 350 переважно у денні та вечірні години. На сьогодні імпорт передбачено зі Словаччини з 17:00 до 23:00 до 340 МВт, а також з Молдови – до 3 МВт", - повідомили в Укренерго.

При цьому повідомляється, що в енергосистемі працюють всі види електростанцій. "У неділю, 16 липня, з планового ремонту вийшов один з атомних енергоблоків, який наразі продовжує набирати свою потужність", - зазначили в Укренерго і додали, що на вечір, коли споживання зростає, необхідні додаткові маневрові потужності для покриття споживання – це теплові та гідроелектростанції, обсяг яких обмежений. 

Також там повідомили, що через бойові дії і залишаються знеструмленими 397 населених пунктів у прифронтових та прикордонних областях. Внаслідок обстрілів є пошкодження у мережах на Донеччині, Харківщині та Запоріжжі. Через негоду були знеструмлення у 4-х населених пунктах в Чернівецький області.