Нарощування операцій з державними цінними паперами призвело до отримання рекордних надприбутків банками, зазначив Данило Гетманцев.

До Верховної Ради подали законопроект, яким пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств). Про це повідомив голова фінансового комітету парламента Данило Гетманцев в Telegram у понеділок, 28 серпня.

"У разі запровадження запропонованої законопроектом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити близько 10 млрд гривень", – написав нардеп.

За данимиГетманцева, за першу половину 2023 року процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, у тому числі за рахунок операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей же період склали 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%.

"Таким чином, нарощування операцій з державними цінними паперами призвело до отримання рекордних надприбутків банками", – додав він.

Гроші пропонується спрямувати до загального фонду бюджету. Передбачається, що такий податок на надприбуток діятиме протягом 2024-2026 років.

Гетманцев зазначив, що "подібний підхід (windfall tax) вже запроваджено в Іспанії, Чехії, Литві, Угорщині, тому варто придивитися уважніше до досвіду цих європейських країн, що дозволить досягти балансу між забезпеченням стійкості фінансової системи України та оборонними потребами бюджету".