В Україні зберігаються ризики для валютного ринку, цінової та фінансової стабільності, зазначили у Нацбанку.

Відновлення міжнародної допомоги Україні призвело до збільшення бюджетних видатків у березні, що викликало зростання курсу долара. Про це йдеться у оприлюднених в понеділок, 6 травня, підсумках засідання Комітету з монетарної політики (КМП) НБУ 24 квітня.

"Помірне послаблення курсу гривні впродовж останнього місяця відображало передусім ефекти від надолуження бюджетних видатків, що були стриманими на початку року через затримки зовнішньої фінансової допомоги", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що при цьому ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою.

"Режим керованої гнучкості забезпечує помірні двосторонні коливання обмінного курсу. Від’ємне сальдо інтервенцій НБУ в I кварталі суттєво знизилося, зокрема завдяки заходам з посилення валютного нагляду та припливу експортної виручки на тлі розширення поставок морським коридором", – додали в Нацбанку.

Учасники засідання також вказали на "збереження ризиків для валютного ринку, цінової та фінансової стабільності на прогнозному горизонті".

В НБУ нагадали, що з середини березня відбулися значні зрушення в питаннях надходження зовнішнього фінансування. Зокрема, в березні Україна отримала більше 9 млрд доларів від міжнародних партнерів, а у квітні – другий транш від ЄС обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

До того ж у США схвалили довгоочікуваний пакет військової та фінансової допомоги на поточний рік.

"Як результат, ризик недоотримання зовнішнього фінансування у 2024 році суттєво знизився, і Україна може розраховувати на близько 38 млрд доларів від міжнародних партнерів. Це сприяє зниженню тиску на державні фінанси та посилює спроможність НБУ надалі підтримувати керовану ситуацію на валютному ринку", – вказано в повідомленні.