Потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити до 37,3 млрд доларів, зазначив Сергій Марченко.

Потребу України в міжнародній допомозі на 2024 рік зменшили майже на 4 млрд доларів – до 37,3 млрд доларів. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляється на сайті Мінфіну у середу, 20 грудня.

"Потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити з 41 млрд доларів завдяки заходам із максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень та інших заходів", – заявив він під час зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн G7, керівництва Євросоюзу, МВФ і Світового банку.

За його словами, було скорочено всі капітальні видатки держбюджету.

"У 2024 році ключовими задачами є військова кампанія та соціальна підтримка. І якщо оборона і безпека фінансується виключно за рахунок внутрішніх доходів бюджету, то для забезпечення потреб соціальної сфери, ми розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів", – зазначив Марченко.

За його даними, у 2023 році Україна вже отримала 39 млрд доларів зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько 42,3 млрд доларів. Це дозволило зберегти фінансову та економічну стабільність в країні.

"У 2023 році економіка України демонструє стійкість та розвиток. Зростання ВВП прогнозується на рівні до 5%, інфляція знизилась із 26,6% минулого року до 5,1% у листопаді цього року. За 11 місяців 2023 надходження до державного бюджету від митниці та податкової збільшено на 4,4 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом 2022 року", – розповів міністр фінансів.