Поточні коливання курсу та певна помірна девальвація гривні не створюють ризиків для фінстабільності, стверджують у Нацбанку.


Поточні коливання курсу гривні не створюють ризику для фінансової стабільності. Таку точку зору озвучила директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Первін Дадашова в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, оприлюдненому в середу, 17 липня.

За її словами, відбувається зміна рівня доларизації (співвідношення валютних депозитів до всіх коштів), але це значною мірою технічний ефект.

«Зміна курсу одразу призводить до переоцінки валютних депозитів і збільшення або зменшення їхнього еквівалента в гривні. Крім цього технічного ефекту, ми не бачимо тенденції до збільшення доларизації, тому підстав для занепокоєння немає», - сказала вона.

Дадашова вважає, що це найкраще підтвердження тези, що поточні коливання курсу, певна помірна девальвація, не створюють ризиків для фінстабільності.

«Адже це не має наслідків зниження довіри до національної валюти. Ні бізнес, ні населення не прагнуть за будь-яку ціну перейти з гривневих інструментів в інші засоби заощаджень. Ми не бачимо тиску на ліквідність банків», - заявила вона.

Дадашова розповіла, що з січня гривневі депозити зросли на 8%. А динаміка вкладів за триваліший період показує, що все нормально і з довірою населення до банків, і з накопиченнями коштів на рахунках.

«Наші оцінки доводять, що населення залишає на рахунках стабільно вищу частку своїх доходів, ніж до 2022 року. Це свідчить про певне зростання схильності до заощаджень. Також ми у звіті говорили про те, що загалом доходи населення зростають, тому ці надходження - відображення того, що ми бачимо в економіці. У частині фондування загроз для ліквідності банків зараз немає», - запевнила вона.