Європейський Центральний Банк досліджує можливість запровадження цифрового євро як доповнення до готівки.

Європейська комісія запропонувала розробити законодавчу базу для введення цифрового євро. Про це у середу, 28 червня повідомляється на сайті Єврокомісії.

В документі сказано, що переважна частина жителів Євросоюзу надають перевагу безготівковому розрахунку, проте кількість тих, хто користується банківськими картами в ЄС поступово росте. 

 

 

"Поки що 60 % опитаних жителів Європейського Союзу хотіли б і надалі мати змогу використовувати готівку. Однак дедалі більше людей обирають цифрові платежі, використовуючи картки й застосунки банків. Цю тенденцію прискорила пандемія COVID-19", - сказано у повідомлені ЄК. 

 

В Єврокомісії акцентували, що цифровий євро, у разі його впровадження, стане доступним для платежів як онлайн, так і офлайн.

 

"Тобто платежі можна буде здійснювати із пристрою на пристрій без під'єднання до інтернету, з віддаленої території або підземної автостоянки. У свою чергу офлайнові платежі цифровим євро підвищать конфіденційність. Вони будуть розкривати менше особистих даних, ніж сьогодні це відбувається під час оплати карткою", - пояснили в ЄК.

 

За словами авторів ідеї, банківський рахунок для цифрових євро можна буде відкрити в поштовому відділенні чи офісі місцевої влади. 

 

Запровадити цифровий євро планують на території усього ЄС.