Лише завдяки існуванню зернової угоди Росія змогла зберегти свій Чорноморський флот, зазначив Роман Світан.

Україні потрібно забезпечити відкриття портів для всіх видів товарів, а не лише перейматися транспортуванням агропродукції. З такою заявою виступив полковник запасу і військовий експерт Роман Світан.

"Треба про слово "угода" забувати. Угода тільки з дияволом може бути. Нам потрібно максимально відкривати порти, і не тільки для зерна. Яке зерно? У нас, зрештою, є що вантажити, і у світу є що у нас купувати . Тому – відкривати порти", – наголосив Світан.

За його словами, лише завдяки існуванню зернової угоди Росія змогла зберегти свій Чорноморський флот, адже інакше Україна вже давно почала б проводити атаки на її кораблі.

"Досить з десятка ракет, навіть з руки запущених, щоб потопити корабель. Зараз уже піднялося питання щодо виробництва дронів і систем враження. А Чорне море – це великий рукомийник, з нього нікуди подітися не можна. Ті кілька десятків кораблів, які є у росіян, можна затопити за рік. І якби не було цієї зернової угоди з минулого року, вже за цей рік не було б Чорноморського флоту. Його просто не було б, тому що можна було б по ньому працювати", – підкреслив експерт.

На його думку, для розблокування портів для всіх видів вантажів, Україна може заручитися підтримкою партнерів.

"Ми будемо прикривати кораблі, і натівці прикриватимуть. Або самі можуть прикривати. Ллойд (міжнародна страхова компанія – ред.) може підключити, зрештою, британську армію. Це все-таки страхові британські компанії. А якщо підключать британців, то вони прикриватимуть майже кожне судно. Просто збільшиться відсоток страхових сум, і не більше того", – резюмував Світан.