Медійний майданчик Сил оборони Military Media Center розповів про характеристики зенітного ракетного комплексу Patriot, пише УНН.

Як повідомляється, Patriot — американський зенітний ракетний комплекс розробки компанії Raytheon Technologies. Призначений для оборони від засобів повітряного нападу, включаючи тактичні балістичні ракети.

ЗРК Patriot та їхні складові були передані Україні від Німеччини, США та Нідерландів. Два дивізіони ЗРК стали на бойове чергування.

Склад

Батарея Patriot складається з секції керування вогнем, яка включає радіолокаційну установку, командний пункт, антенно-щоглову групу, електроенергетичну установку. Також до батареї входять від 4 до 8 пускових установок з машиною заряджання.

Радіолокаційна станція відповідає за роботу системи розпізнавання «свій-чужий», протидію заходам радіоелектронної боротьби, та наведення ракети на ціль. Вона здатна відстежувати ціль на відстані до 180 км (новітні версії до 250 км).

Кожна пускова установка розрахована на 4 ракети MIM-104 різних типів або ж на 16 ракет ракет-перехоплювачів РАС-3.

Бойовий елемент

Штатним засобом ураження Patriot є керована ракета MIM-104. Максимальна дальність стрільби MIM-104 у версії РАС-2 по балістичній цілі становить 20 км, а по аеродинамічній цілі — 80 км (мінімальна 3 км). Максимальна висота ураження цілі становить 24-25 км.

Ракета оснащена системою наведення track-via-missile. Команди корекції траєкторії на проміжному курсі передаються ракеті з пункту управління.

Нова генерація Patriot оснащена високошвидкісними ракетами-перехоплювачами РАС-3 MSE виробництва Lockheed Martin. В них використана технологія ударного кінетичного ураження цілі та саме вони призначені збивати балістичні ракети. Ракети втричі легше версії PAC-2 і здатні перехоплювати цілі на дальності до 60 км.

Отримавши у розпорядження Patriot Повітряні Сили ЗСУ 4 травня вперше успішно перехопили російську "гіперзвукову" ракету Х-47 "Кинджал". Вже 16 травня у небі над Україною перехоплено 6 з 6 російських ракет цього типу.