Під час окупації Херсону 30 українок утримувались росіянами в ізоляторі тимчасового утримання (ІТТ) херсонської поліції. Жінки перебували там різний період часу: когось затримували на кілька годин, а когось на 3 місяці, розповіла під час брифінгу правова аналітикиня ZMINA Онисія Синюк, повідомляє УНН.

Особлива увага приділялась жінкам, які працювали у правоохоронних органах, або яких росіяни підозрювали у зв'язку із «Рухом спротиву» на окупованих територіях. Процедура затримання потерпілих не відповідала законам, каже Онисія Синюк

"Їм не повідомляли причину затримання. При затриманні представники рф не пред’являли офіційні документи, не повідомляли місце куди забирають затриманих, ні на який термін. Крім того, застосовувалось насилля", - повідомляє Онисія Синюк.

Хоча саме приміщення ІТТ пристосоване для утримання людей, умови утримання були погані. В 3 камерах, розрахованих на 2-3 людини, в середньому утримувались 5 жінок, хоча інколи ця кількість сягала 9. Через брак місяця деяким жінкам доводилось спати на підлозі. Жінкам не завжди дозволяли піти в душ.

"За словами потерпілих, згодом росіяни ввели певний графік відвідування душової, але це означало 5 хв на всіх жінок. Все це робилось по бажанню головного, який керував представниками рф, який сам вирішував коли буде душ – чи щодня, чи 5 днів поспіль до нього не пустять взагалі", - каже Синюк.

Харчування затриманих жінок були нестабільним, і спочатку – одноразовим.

"Після ротації російських військових ввели графік три разового харчування. Їжу привозили зранку, влітку, і на вечерю вона була уже скисла. Її привозили мало. Жінки у камері, які отримували їжу перші, самі розподіляли їжу так, щоб її вистачало всім у інших камерах. Зі слів жінок, вони їли просто стільки, щоб не вмерти з голоду", – повідомила аналітикиня.

До затриманих допускався лікар мануальний терапевт, який сам утримувався в ІТТ. Інколи потерпілим надавав послуги лікар з окупованої території, який всіх звинувачував у симулюванні.

Жінок піддавали катування через побиття, електричний струм або водою, інколи їх об’єднували між собою. росіяни також погрожували жінкам сексуальним насиллям при затриманні і при утриманні в ІТТ.

"Деякі потерпілі скаржились на примусове оголення при затриманні. Троє повідомили що їм довелося переодягатися в присутності рос військових. Жінкам також погрожували зґвалтуванням в тому числі груповим", - каже Онисія Синюк.

Катування відбувались цілодобово, інколи прямо в камерах в присутності інших, а двері залишали відчиненими аби крики було чути всім.

"Деяких постраждалих поміщали в камери навпроти де були їхні рідні або знайомі, і в їх присутності їх катували", - додає Синюк.

Ніхто із затриманих жінок не знав скільки їх утримуватимуть, і чи знають рідні про їхнє місце перебування.

"За три місяці полону потерпілі жінки відзначали проблеми фізичні проблеми: болі у спині, втрата ваги, випадіння волосся. Крім того, у багатьох почалися панічні атаки і параноя: страх, що росіяни заберуть їх знову або піддадуть катуванню близьких", - каже аналітикиня.