ISW продовжує вважати, що російські війська повернули собі ініціативу на більшій частині українського театру воєнних дій, але не перехопили ініціативу на Херсонщині.

Операції російської тактичної авіації в районі Азовського моря скорочуються. Можливості авіації РФ можуть погіршитися після того, як українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і завдали серйозних ушкоджень російському повітряному командному пункту Іл-22 в ніч на 14 січня. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, Кремлю, мабуть, не вистачає послідовної основи для поточних російських наступальних операцій, яку можна було би представити російській громадськості.

Зазначається, що російський диктатор РФ Володимир Путін робив заяви про те, що російські окупаційні сили нібито "повністю" володіють ініціативою в Україні після начебто невдалого українського контрнаступу, що могло бути зроблено в рамках його передвиборчої кампанії. Це помітне відхилення від його риторики в грудні 2023 року.

Разом з тим, ISW продовжує вважати, що російські війська повернули собі ініціативу на більшій частині українського театру воєнних дій, але не перехопили ініціативу на полі бою в Херсонській області.

Як повідомляється, 16 січня російські війська підтвердили наступ у районі Кремінної Луганської області та Бахмута Донецької області, а позиційні бої тривали на всій лінії фронту.

В ISW зазначають, що Путін продовжував демонструвати, що РФ не зацікавлена в переговорах з Україною і що максималістські цілі РФ в Україні, які рівносильні повній капітуляції України та Заходу, залишаються незмінними.