Хмару з аміаком віднесло у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загрози для мешканців Куп’янського району немає.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що у Куп’янському районі внаслідок обстрілу стався витік 134 тонн аміаку, на цей час небезпеки немає, евакуація населення не потрібна. Про це він розповів на брифінгу 6 червня.

Вчора була пошкоджена станція магістрального аміакопроводу, ділянка становить 12 кілометрів.

"Там залишався технічний аміак. За нашими підрахунками вчора, та кількість становила 800 тонн. Працівники Укрхімтрансаміаку вирушили на найближчу до місця події станцію для з'ясування об'ємів витоку. Від цього залежало, які заходи ми запроваджуємо. Ми чітко розуміли, які населені пункти підпадають під евакуацію", - розповів він.

Одразу після влучання ворожих ракет в аміакопровід неподалік села Западне, був скликаний штаб з ліквідації наслідків техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Туди увійшли усі місцеві військові адміністрації, Нацполіція, ДСНС та інші служби.

Також були підготовлені евакуаційні автобуси. Адже, у разі великого викиду аміаку, під евакуацію підпадали 10 000 жителів району. В Харкові були підготовлені місця для їх розміщення.

За словами Синєгубова, дослідження на станції показали, що спрацювали захисні клапани зворотного тиску, що зупинило витік аміаку на ділянці 2,2 км.

"За підрахунками спеціалістів, стався витік 134 тонн аміаку. Представниками Гідрометцентру, які також увійшли до штабу було визначено напрямок вітру, силу. Поширення до населених пунктів, підконтрольних Україні, не було. У Масютівці заміри показали 7 нанограмів на кубометр. При безпечних значеннях до 10 нанограмів. У Куп’янську показники були нульові. Ситуація надалі моніториться та контролюється", - зазначив Синєгубов,

Він додав, що хмару з аміаком віднесло у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Як заявив голова ОВА, зараз загрози для мешканців Куп’янського району та необхідності в евакуації населення немає.