керівник приватної військової компанії "вагнер" євгеній пригожин дав розлоге інтерв'ю, в якому розповів про причини, цілі та невдачі, пов'язані з так званою “сво”. Відеозапис інтерв'ю було опубліковано на каналі, що належить приватній військовій компанії, передає УНН з посиланням на Baza. 

“Україна не бомбардувала Донбас 8 років, а тільки обмінювалася ударами з російською армією, ЗСУ не збиралися нападати на рф, міноборони обманює громадськість і президента”, - заявив пригожин.

Так само, пригожин заявив, що повномасштабна війна була потрібна міністрові оборони рф шойгу, що б він отримав більш високе звання.

“Війна була потрібна, щоб шойгу отримав маршала. Не для того, щоб повернути в наше лоно російських громадян. І не для того, щоб демілітаризувати і денацифікувати Україну. Вона була потрібна заради однієї зірки з додатковою вишивкою”, - сказав глава чвк.

Він додав, що вигода від війни була і у російських олігархів, які наразі керують рф.

“Війна потрібна була олігархам. Тому клану, який сьогодні фактично керує росією. Так ось, друге завдання операції було: призначення якимось президентом України медведчука. Завдання було в матеріальних активах, які необхідно було поділити на Україні. Крали на Донбасі пачками, але захотілося більше”, - помітив пригожин

Так само, була заява, що чвк “вагнер” були потрібні на полі бою, щоб за ними міг сховатися міністр оборони рф шойгу.

“У середині березня (2022-го) „вагнера“ покликали на війну. шойгу сховався, його було не видно. Це був тремтячий дідок, який думав про те, як би йому вийти з цієї ситуації. У цей момент його потрібно було викинути на звалище історії, судити і покарати за те, що вже на той час занапастили десятки тисяч життів пацанів”, — сказав пригожин.

19 червня 2023 року засновник пвк “вагнер” євгеній пригожин повідомив, що очікує відповіді від міноборони росії щодо "контракту" власної розробки, який він передав до міністерства за три дні до цього.

Це слідує за ультиматумом, який міноборони висунуло "вагнеру" та іншим "добровольчим формуванням" про підписання контрактів з міноборони до 1 липня 2023 року.