Ракета була прийнята на озброєння у 1982 році, вже тоді вважалась архаїчною. На думку експертів, її використання "більше схоже просто на бажання вдарити бодай чимось".

Російські військові вперше застосували для ударів по Україні протикорабельну ракету П-35 (3М44 Прогрес). Її уламки були знайдені, а фото вже з'явились у мережі, повідомляє у четвер, 18 січня, Defense Express.

Зазначається, що ця ракета має чималі габарити: її довжина становить 10 метрів, а стартова вага – 4 тонни. П-35 розробили в середині минулого століття, а вже у 1962 році прийняли на озброєння. Ймовірно, цю ракету збили на півдні, враховуючи те, що вона є протикорабельною.

"І хоча у цій груді металу доволі важко розізнати П-35, але ця ракета має доволі характерні крила. Й Defense Express з власних джерел має підтвердження, що мова йде саме про цю ракету. Попри вік П-35 все ще знаходиться на озброєнні РФ. Зокрема вона є засобом ураження берегового ракетного комплексу Редут. Станом на 2021 рік їх кількість оцінювалась у 8 пускових", – йдеться у матеріалі.

Крім того, така ракета може використовуватися в комплексі Утес, відомому як Объект-100. Це підземний обʼєкт, який знаходиться в районі Балаклави (окупований Крим, – ред.). Ракети у пускових ховають під землею, вони піднімаються тільки перед стартом.

Відомо, що таких комплекси було лише два – в Криму та на покинутому острові Кильдин у Баренцевому морі. Після окупації Кримського півострова росіяни відновили Объект-100 у 2016 році та кілька разів запускали звідти ракети. Проте наразі невідомо, яка саме пускова була використана для удару. Зазначається, що саме використання навіть таких засобів далекобійного ураження "більше схоже просто на бажання вдарити бодай чимось".

Експерти Defense Express наголошують, що ракета П-35 в останній версії модернізації (3М44), яка була прийнята на озброєння у 1982 році, вже тоді вважалась архаїчною.

"Дальність її застосування складає до 300 км (за деякими джерелами у версії 3М44 до 460 км), швидкість - до 1800 км/год (за іншими джерелами 2200 км/год), розмір бойової частини до 930 кг (ФКБЧ 4Г48)", – пише видання.

Крім того, була закладена можливість ураження берегових цілей, однак через систему наведення вони мали бути радіоконтрастними.

"Таким чином пуски ворогом ракет П-35 чимось дотичні до застосування Х-22, які використовуються ним для терористичних ударів по містах", – резюмували експерти.