Артилерійський обстріл здійснений двома осколково-фугасними снарядами калібру 152-мм та безпілотним баражуючим боєприпасом Ланцет, що перебуває лише на озброєнні ЗС РФ.

Правоохоронці зібрали докази, що 12 вересня російська армія вчинила черговий воєнний злочин у Донецькій області і завдала удару по автомобілях міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у селі Віролюбівка під час роздачі гуманітарної допомоги. Про це повідомив Офіс генпрокурора у суботу, 21 вересня.

У відомстві нагадали, що безпосередньо на місці атаки загинули троє чоловіків. Двоє їхніх колег зазнали осколкових поранень й мінно-вибухових травм.

Правоохоронці встановили два місця влучання артилерійських снарядів та одне місце влучання ударного БпЛА. З місця події вилучили уламки боєприпасів та залишки безпілотника.

За результатами проведення слідчих дій, огляду місця події, експертиз та допитів свідків встановлено, що артилерійський обстріл здійснений двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152-мм та безпілотним баражуючим боєприпасом Ланцет, що перебуває лише на озброєнні ЗС РФ.

"Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА Ланцет, а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал міжнародного комітету Червоного Хреста", – йдеться у повідомленні.

Враховуючи сліди пошкоджень навколишніх будівель та автомобілів, а також зафіксовані місця влучань боєприпасів, попередньо визначений напрям прильоту.

За даними слідства, вогневі позиції артилерійських підрозділів, ймовірно, знаходились у районі села Ягідне Бахмутського району Донецької області – території, нині окупованої росіянами.

На окупованій території, з якої здійснено постріл, у веденні бойових дій беруть участь 1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії та артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади.

Дані підрозділи мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами 152 мм та ударні БпЛА Ланцет.