Росії потрібна тактична пауза, щоб зосередити сили для наступу, вважають західні аналітики.

Російські окупанти сповільнили просування і готують резерви для спроби наступу в напрямку Торецька. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що 30 квітня в районі Авдіївки російські війська вперше за кілька днів не здійснили жодних підтверджених наступів. На напрямку Бахмут-Часів Яр російські війська здійснили більше атак, ніж поруч з Авдіївкою.

Аналітики зауважують, що звіту за один день недостатньо, щоб встановити закономірність, але це може свідчити про те, що російські війська дещо сповільнюють темпи атак навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступальні дії навколо Часового Яру.

Російські війська з 20 квітня  зосередилися на нарощуванні тактичного успіху поблизу Очеретиного (на північний захід від Авдіївки) та Новокалинового (на північ від Авдіївки), але станом на 30 квітня темпи підтвердженого просування, схоже, сповільнилися, додали в ISW.

В Інституті вивчення війни припускають, що окупанти можуть вирішити наступати зі свого виступу на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб доповнити російські наступальні операції поблизу Часового Яру. Росії для цього потрібна тактична пауза, щоб зосередити сили для наступу.

Часів Яр - оперативно важливий об’єкт, оскільки він стане плацдармом для російських військ для початку наступальних операцій на Дружківку та Костянтинівку, які слугують фортецями для чотирьох великих міст Донецька. Однак російським військам, імовірно, знадобиться більш тривала пауза для підсилення існуючих підрозділів і передислокації додаткових сил у район Очеретиного, якщо вони вирішать спробувати просунутися на північ до району Торецька, вважають в ISW.