Рівно рік тому, 13 квітня 2022 року, російський флагман "Москва" перебував у територіальних водах України та був знищений ударом з "Нептуна". Знищення крейсера дозволило звільнити острів Зміїний.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ГУР.

"Без перебільшень, знищення крейсера "Москва" - приголомшливий успіх у війні з російським агресором", - йдеться в повідомленні.

Значною мірою, за даними розвідки, саме ця подія дала змогу Силам безпеки і оборони України:

  • звільнити острів Зміїний;
  • змусити росіян розблокувати судноплавні торгові шляхи;
  • знизити рівень загроз із акваторії Чорного моря;
  • завдати удару по морально-психологічному стану ворога;
  • запевнити московитів, що деокупація Криму - неминуча.

Знищення крейсера "Москва"

Увечері 13 квітня 2022 року українські військові завдали по ньому удару крилатими ракетами "Нептун", російська сторона підтвердила лише пожежу з детонацією боєкомплекту. При цьому Міноборони Росії заявило про повну евакуацію екіпажу.

Наступного дня в Росії повідомили, що пожежу нібито загасили, але флагман затонув при буксируванні. Пізніше офіційно підтвердили загибель лише одного члена екіпажу, 27 осіб оголосили зниклими безвісти.

Вважається, що це найдорожча військова втрата Росії у війні проти України, оскільки залишкова вартість крейсера оцінювалася в 750 млн доларів.

Звільнення Зміїного

30 червня 2022 року російські окупанти покинули острів Зміїний. Після чергової успішної операції українських військ противник спішно евакуював залишки гарнізону. У підсумку це дозволило ЗСУ повністю звільнили Одеську область від російських окупантів.