У Брюсселі пропонують застосувати до Угорщини процедуру покарання за статтею 7 договору про Євросоюз від 2007 року за порушення верховенства закону, стверджують джерела.

Країни-члени Євроcоюзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити угоду про надання пакету фінансової допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках. Про це повідомила газета Financial Times у понеділок, 18 грудня.

За даними видання, деякі чиновники у Брюсселі пропонують застосувати до Угорщини процедуру покарання за статтею 7 договору про Євросоюз від 2007 року за порушення верховенства закону, що може призвести до припинення права голосу.

Вказано, що цей крок може заблокувати будь-яка інша держава-член ЄС. Проте багато країн нервують з приводу використання того, що, по суті, є найбільшою зброєю ЄС проти держави-члена.

Натомість, за словами чиновників, пріоритет у тому, щоб переконати Орбана, ясно пояснивши те, що вони назвали "повними витратами" його ізоляції. Якщо це не вдасться, то 26 інших членів ЄС зможуть укласти угоду про допомогу Україні кожен окремо, хоча це займе час і запропонує лише короткострокове рішення.

"Можливо, Угорщина може створити більше проблем. Можливо, Угорщина зможе змусити нас використати кілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не зможе перешкодити нам надати гроші Україні", – заявив високопосадовець ЄС, який був присутній на саміті в Брюсселі минулого тижня.