Шарль Мішель започаткував дебати про розширення ЄС, які домінуватимуть у дискусіях на високому рівні всередині блоку до кінця року.

Євросоюз має бути готовим прийняти нових членів до 2030 року. Про це йдеться у доповіді голови Європейської ради Шарля Мішеля, яку цитує Financial Times у понеділок, 28 серпня.

Вказано, що Мішель започаткував дебати про розширення ЄС, які домінуватимуть у дискусіях на високому рівні всередині блоку до кінця року відносно того, як прийняти до восьми нових членів.

"Якщо ми хочемо, щоб нам довіряли, ми повинні говорити про терміни. Поки ми готуємо наступний стратегічний порядок денний ЄС, ми повинні поставити перед собою чітку мету. Ми з обох боків маємо бути готовими до розширення до 2030 року", – скаже Мішель сьогодні на стратегічному форумі у Словенії перед аудиторією, до якої увійдуть лідери країн-кандидатів Молдови, Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Сербії та Боснії та Герцеговини.

Видання пише, що роль Мішеля як президента Євроради полягає в тому, щоб заохочувати та вмовляти 27 держав-членів прийти до консенсусу. Лідери ЄС проведуть свою першу спеціальну дискусію на цю тему в іспанській Гранаді на початку жовтня.

При цьому вказано, що Україна наполягає на тому, щоб ЄС погодився розпочати офіційний процес вступу до кінця року. А питання про те, як забезпечити фінансову підтримку всім кандидатам (і Україні зокрема), знаходиться в центрі паралельних дебатів, що продовжуються, про поповнення бюджету ЄС.

Вказується, що багато держав-членів в приватному порядку порушують питання, як ЄС може адаптуватися до України, "найбіднішої країни-кандидата за всю історію". Але політична воля зараз грає на руку Києву.

"Це амбітно, але необхідно. Це показує, що ми налаштовані серйозно. Вікно можливостей відкрите. Нам потрібно діяти відповідно до цього", – скаже сьогодні Мішель.