Ці кошти спрямують на підтримку сфери охорони здоров’я, освіти, виплату пенсій, програми соціальної допомоги та фінансування заробітної плати.

Україна отримає додаткові $1,75 млрд допомоги від союзників через Світовий банк (СБ) у вигляді гарантованих позик та грантів. Про це напередодні повідомила пресслужба банку.

 

Мова йде про виділення коштів у межаї проекту PEACE – Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні.

"Дане фінансування складається з гарантованої Сполученим Королівством позики Світового банку на суму $500 млн, гранту на суму $1,25 млрд від Сполучених Штатів та гранту на суму $15 млн від Уряду Фінляндії", – йдеться у повідомленні.

Ці додаткові кошти спрямують на підтримку сфери охорони здоров’я, освіти, виплату пенсій, програми соціальної допомоги та фінансування заробітної плати працівників, які надають основні державні послуги.

Кошти перекажуть Україні після того, як Світовий банк отримає відповідне підтвердження про здійснення узгоджених витрат.

У СБ нагадали, що з червня 2022 року, відколи існує проєкт PEACE, завдяки ньому фінансуються зарплати і соціальні виплати близько 13 млн українців, у тому числі 10 млн пенсіонерів, 500 тисяч освітян, 145 тисяч держслужбовців, 56 тисяч працівників ДСНС та понад 3 млн отримувачів соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб.

Проект PEACE поєднує позики та гранти (сукупна сума яких на цей момент становить понад $19,7 млрд), надані Світовим банком та іншими партнерами з розвитку.

Разом з новим пакетом допомоги, обсяги мобілізованого Світовим банком екстреного фінансування на підтримку України досягли близько $35 млрд.