Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду миру з моменту його створення у 2021 році.

Європейська Рада ухвалила рішення про збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на 3,5 млрд євро – до понад 12 млрд євро, з якого фінансується військова допомога України. Про це повідомляється на сайті Європейської Ради у понеділок, 26 червня.

Як зазначив, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду миру з моменту його створення у 2021 році.

"Менш ніж за два роки фонд довів свою ефективність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших партнерів в обороні", – сказав він.

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики (ОВПБ), що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. Зокрема, Європейський фонд миру дозволяє ЄС фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань.

Фонд є позабюджетним інструментом. Він розпочався із загальної фінансової стелі у розмірі 5,5 млрд євро на період 2021-2027 років, яка була збільшена з першим поповненням у розмірі 2 млрд євро до майже 8 млрд євро з 13 березня 2023 року. Внески держав-членів визначаються з урахуванням розподілу валового національного доходу.

Завдяки EPF ЄС підтримує Збройні сили України через сім послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн. У результаті 92% загальної фінансової стелі на 2021-2027 роки вже витрачено у 2023 році, що потребує подальшого збільшення.