Рада ЄС сьогодні затвердила підвищення на 3,5 мільярда євро стелі Європейського фонду миру (EPF), з якого фінансується військова допомога для України, повідомили у понеділок у євроінституції, пише УНН.

"Сьогодні Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на 3,5 мільярда євро на основі попередньої угоди від 20 березня 2023 року", - ідеться у повідомленні.

Як вказано, це рішення має на меті забезпечити фінансову стабільність і передбачуваність EPF у довгостроковій перспективі, а також зберегти його глобальний географічний масштаб і здатність ЄС запобігати кризам і конфліктам і швидко реагувати на них.

"Сьогоднішнє рішення знову забезпечить нам фінансування для продовження надання конкретної військової підтримки збройним силам наших партнерів. Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду миру з моменту його створення у 2021 році. Менш ніж за два роки Фонд довів свою спроможність. Це повністю змінило спосіб підтримки наших партнерів в обороні. Це робить ЄС та його партнерів сильнішими", - зазначив з цього приводу Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

З сьогоднішнім поповненням загальна фінансова стеля фонду тепер становить понад 12 мільярдів євро.

"Це рішення надсилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці України та інших партнерів", - зауважили у Раді ЄС.

Як вказано, завдяки EPF ЄС підтримує Збройні сили України через сім послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн, таких як: Мозамбік, Грузія, Молдова, Боснія та Герцеговина, Сомалі, Нігер, Мавританія, Ліван та Йорданія.

Читайте також: