Депутати Європарламенту підтвердили підтримку зусиль країн-членів та ЄС з постачання в Україну необхідної зброї та військового обладнання.

Європарламент ухвалив резолюцію щодо необхідності непохитної підтримки України ЄС після двох років повномасштабної війни, передає Укрінформ.

У Європарламенті наголосили на непохитній солідарності з народом та політичним керівництвом України, підтвердили підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Депутати знову засудили російську війну проти України, а також залучення до неї режиму в Білорусі. Вони висунули вимогу до РФ та її поплічників негайно зупинити бойові дії та вивести всі свої сили та військове обладнання з усієї території України.

Резолюція окремо наголошує на неприпустимості атак проти мирного населення та цивільної інфраструктури, закликає Росію зупинити практику насильницької депортації українців з тимчасово окупованих територій та звільнити всіх українців, які перебувають у російському полоні або ув’язненні, та припинити практику завезення російських громадян на ТОТ України.

Також документ засуджує намір Росії провести "президентські вибори" на ТОТ України та підкреслює, що Європарламент не визнає результати цих протиправних "виборів".

Депутати закликали Єврокомісію, високого представника ЄС та уряди країн-членів працювати разом з Україною та всім міжнародним співтовариством для створення спеціального трибуналу з розслідування та покарання злочину агресії, що був скоєний проти України російськими керівниками та її поплічниками, зокрема, в Білорусі. В документі вітається заснування Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України у Гаазі.

Крім того, Європарламент закликав ЄС та його членів продовжувати санкції проти країни-агресора, забезпечити ефективну імплементацію всіх 13-ти пакетів таких обмежувальних заходів та усунути існуючі можливості для їх обминання.

Європарламент наголосив на важливості звільнення Кримського півострова, окупованого Росією 10 років тому. Також депутати підтвердили підтримку зусиль країн-членів та ЄС з постачання в Україну необхідної зброї та військового обладнання і закликали продовжувати цю допомогу так довго, як це буде необхідним для перемоги України.

Європейські політики висловили підтримку Формулі миру Президента Володимира Зеленського та привітали підписання двосторонніх угод у сфері безпеки між Україною та Великою Британією, Данією, Італією, Німеччиною та Францією в рамках реалізації спільної декларації G7 з підтримки України. При цьому документ окремо наголошує, що ці угоди не можуть розглядатися як альтернатива майбутньому членству України в НАТО.