Наразі у Маріуполі працює майже 30 тисяч мігрантів. Але справжня цифра більша – адже робітники із собою привозять власні родини, передає УНН із посиланням на Новини Донбасу.

“Мігрантів везуть натовпом, просто натовпом. На кожному розі вже скрізь мігранти. Гуртожиток, а вони вже заїхали сім’ями. Така асиміляція є неприпустимою”, — російський репер, який відвідав окуповане місто. Такої думки й інші й інші колаборанти та прихильники “руського миру”.

Жителі Маріуполя у місцевих пабліках скаржаться на кількість мігрантів у місті та відсутність через це роботи у сфері будівництва та благоустрою. Також скаржаться на якість робіт із відновлення житла. Скільки всього мігрантів із Центральної Азії направили до Маріуполя — невідомо. Восени 2022 року окупаційна влада повідомляла, що всього в місті працює 28 тисяч будівельників, без уточнення звідки вони.

За словами радника легітимного мера Маріуполя Петра Андрющенка, на початок травня у місті налічувалося від 40 до 50 тисяч мігрантів, і ця цифра постійно зростає.

У свою чергу правозахисники кажуть, що громадяни Таджикистану, Узбекистану, Киргизстану для Росії — це дешева робоча сила, яку вже багато років експлуатують будівельні компанії як приватні, так і державні. Найчастіше це нелегальна праця, пов’язана з корупцією. Враховуючи масштаби будівництва на окупованих територіях, найвигідніше залучати мігрантів.

“Працюють абсолютно ті ж компанії, які афілійовані з наближеними до Путіна особами, які сидять на цих підрядах. Тому якусь кількість роботяг, що бракують, вони можуть все-таки найняти, але значну частину вони привозять із собою. Інше питання, що ніхто ці 150-180 тисяч нікому не платить, платить у кращому разі третину від усього від цієї суми. Решта все це кладеться в кишеню, йде за відкатними схемами. Це величезний корупційний бізнес, збудований на державних підрядах”, — пояснює правозахисник Микола Полозов.