У липні розпочинається заміна радянського герба на щиті монумента «Батьківщина-мати». Його замінять на український тризуб, повідомляє Мінкульт, пише УНН.

«Батьківщина-мати» це найвища скульптура Європи, а також пам’ятка української культури. Тож заміна радянського символу на тризуб є важливим кроком на шляху до культурної перемоги, наголосили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

"На процес подолання наслідків радянізації, русифікації та комунізації є серйозний суспільний запит. Заміну герба срср на тризуб торік підтримали 85% респондентів, які взяли участь в опитуванні в "Дії"", – зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Вартість проекту – 28 млн грн.

"Її вдалося суттєво знизити порівняно з першими проектними розрахунками. Це стало можливим завдяки додатковим дослідженням, залученню експертів та використанню європейських технологій у виконанні робіт", - повідомляють у відомстві.

Окрім того, знесення пам’ятки коштувало б набагато дорожче. Фінансування витрат на встановлення тризуба на щиті буде виключно донорським коштом українського бізнесу. 

Заміна радянської символіки на тризуб завершиться до 24 серпня 2023 року.