Повномасштабне вторгнення росії в Україну спричинило переполох на ринку праці.

Сотні тисяч українців залишилися без роботи з різних причин - бойові дії, переїзд або закриття підприємств. До того ж через війну змінилося законодавство і тепер звільнити працівника стало легше. Утім, деякі роботодавці вдаються до порушень навіть спрощених правил і незаконно звільняють своїх працівників, або не виплачують їм належної зарплати. Редакція УНН вирішила згадати кілька таких історій.

“Хлібний” та “Редкая птица”

Мережа кав’ярень “Хлібний” вже неодноразово потрапляла у скандали через недобросовісне ставлення до своїх працівників. От і на початку повномасштабної війни співробітники кав’ярень стикнулися із затримками та невиплатами заробітних плат за лютий.

Однак ще гіршою була ситуація у ресторані “Редкая птица” від тих сами власників. Як розповіла одна із працівниць закладу, ресторан просто закрили, не попередивши про це персонал. Разом з тим, зарплати за відпрацьований час їм не виплатили, прикриваючись тим, що заклад допомагає ЗСУ.

“Молоко від фермера”

Працівники магазинів “Молоко від фермера” стикнулися з величезними штрафами через протерміновані продукти. Фактично власники магазинів вирішили перекласти відповідальність за зіпсований продукт на працівників і стали списувати з них вартість такої продукції. Про це вони розповідають на сайтах з відгуками. Працівники кажуть, що іноді доводилося продавати протерміновані продукти, аби ці кошти не списували з них, адже через величезні штрафи можна було залишитися взагалі без зарплати.

“Егерзунд”

Працівники мережі магазинів “Егерзунд” взагалі вирішили судитися з компанією. Усе через незаконні звільнення вже після початку повномасштабного вторгнення.

Як розповів один з працівників, з початком повномасштабного вторгнення працівників магазинів відправили у неоплачувану відпустку, а згодом вони дізналися про своє звільнення. За документами працівників звільнили за згодою сторін, однак самі співробітники не підписували заяви на звільнення. Виплати за звільнення працівники також не отримали.