У державі планують будівництво передової вітроенергетичної установки вже у 2025 році.

Австралія знайшла можливість зменшити залежність від вугілля. У країні ухвалили законопроект про морську інфраструктуру електропостачання, яка дозволить частково перейти на енергію вітру, повідомляє Bloomberg.

Такий крок викликав позитивну реакцію першого в країні вітроенергетичного проекту Star of the South вартістю кілька мільярдів доларів.

"Цей законопроект є дуже важливим для старту нової галузі, для реалізації потенціалу Австралії в галузі морської вітроенергетики, для створення нових робочих місць і для економічних вигод", - заявив гендиректор Star of the South Каспер Фрост Торхауге.

У рамках проекту планується розпочати будівництво вітроенергетичної установки потужністю 2,2 гігавата вже у 2025 році. Морська вітроенергетика може стати новою альтернативою викопним джерелам для Австралії, яку критикують використання вугілля. 52 відсотки енергії в країні виробляється за рахунок цього виду палива, яке вважається найбільш екологічно брудним, 21 відсоток – за рахунок газу. На відновлювані джерела енергії припадає лише 24 відсотки.

Аналітик Bloomberg Леонард Куонг заявив, що морський вітер може мати переваги порівняно із наземними альтернативами чи сонячною енергією.

Зокрема вітроенергетика може виявитися надійнішою, але при цьому поки невідомо, чи зможе проект конкурувати з джерелами, що викопуються, без державної підтримки. Також Куонг наголосив, що Австралія має достатньо запропонованих проектів вітряної та сонячної енергетики, щоб задовольнити усі свої потреби.

Цього місяця уряд країни у звіті заявив про можливе збільшення держборгу через кліматичні ризики. Австралія дуже покладається на вугілля, а інвестори прагнуть інвестувати в екологічно чисті проекти.

Через недостатні зусилля у боротьбі зі зміною клімату позики для Австралії можуть стати дорожчими, що призведе до зростання держборгу. Нинішній план скорочення викидів викликає сумніви у експертів, які вважають ухвалену Австралією стратегію, що веде до кліматичної катастрофи.