Цього тижня вдалося евакуювати на лікування за кордон пацієнтів з мінно-вибуховими травмами, а також цивільних осіб з онкологічними захворюваннями. Про це повідомляє МОЗ, інформує УНН.

Зокрема, це пацієнти з Вінниччини й Івано-Франківщини та прифронтових територій. Вони були евакуйовані та доправлені на спеціалізоване лікування у медзаклади Швеції, де отримують необхідну медичну допомогу та подальшу реабілітацію, вказали у МОЗ.

«З перших днів агресивної війни рф Міністерство охорони здоров’я України разом із Європейською комісією організовують евакуаційні рейси для громадян України, які постраждали від російської армії», - ідеться у повідомленні.

Алгоритм діє наступним чином: МОЗ подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі Міністерство контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

«Спочатку пацієнтів транспортують від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт транспортують українців в країни Європи для спеціалізованого лікування», - зазначають у відомстві.

Медична евакуація постраждалих українців здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі, БО «Лікарі без кордонів», БФ «Медична місія», транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн.