У разі надмірного споживання фруктози можуть виникати запальні реакції імунної системи, які можуть пошкодити клітини і тканини.

Вчені з Університету Суонсі, Брістольського університету та Інституту Френсіса Крика назвали харчову звичку, яка становить небезпеку для імунітету. Про результати дослідження йдеться в рецензованому журналі Nature.

Виявилося, що великі дози фруктози негативно впливають на імунну систему. Такого висновку дійшли експерти, які вивчили вплив цього виду цукрів на мишей.

"Глюкоза запускала в їхньому організмі глутаміноліз і окислювальний метаболізм - процеси, що сприяють підвищенню рівня запальних цитокінів", - пояснили дослідники.

Під час вивчення імунної реакції на велику кількість фруктози з'ясувалося, що запальні реакції імунної системи, викликані надмірним споживанням фруктози, порушують роботу органів, а також призводять до пошкодження клітин і тканин.

Вчені нагадують, що фруктоза зазвичай міститься в солодких напоях, солодощах і напівфабрикатах і широко використовується у виробництві продуктів харчування. Вона підвищує ризик розвитку ожиріння, діабету другого типу і неалкогольної жирової хвороби печінки.