Дослідник інфекційних захворювань з Scripps Research Крістіан Андерсен повідомив, що мутацію коронавірусу "Омікрон" не можна назвати черговою, вірус змінився за багатьма показниками, що робить його поширення надшвидким.

Тепер вірус швидше спускається в легені, викликаючи пневмонію, передає УНН.

“Цей варіант мутації абсолютно божевільний... "Омікрон”, як і Дельта-штам, взаємодіє з епітелієм легень – нижніх дихальних шляхів. Тому він швидше спускається у легені, викликаючи пневмонію. Ми занепокоєні цим, оскільки раніше відсоток пацієнтів із пневмонією був меншим“, — зазначили вчений.

Приватна лабораторія під назвою Lancet Laboratories помітила, що рутинні тести полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР — ред.) на SARS-CoV-2 не змогли виявити ключову мету — ген "S" у багатьох зразках, що раніше не спостерігалося з жодною з мутацій вірусу. Коли фахівці з Lancet Laboratories секвенували вісім з цих вірусів, з'ясувалося чому: геном настільки сильно мутував, що тест не виявив ген.

“Всесвітня організація охорони здоров'я зібрала позачергове засідання, на якому внесла штам в список таких варіантів, що викликають заклопотаність і дала йому ім'я „Омікрон“. Побоювання вірусологів викликали його мутації. Їх виявилося дуже багато - понад 50 значущих змін, з них тридцять чотири в гені спайк-білка. Ці мутації виглядали не випадковими: багато з них вчені знали з інших коронавірусних варіантів, де вони виконували цілком конкретні функції. Цілий букет змін в „Омікроні" допомагають штаму краще ховатися від антитіл або більш ефективно заражати клітини", - написали в Science.

Результати лабораторних експериментів ефективності вакцинації проти "Омікрону" на клітинних культурах виглядають дуже тривожно. За деякими даними, ефективність нейтралізації вірусу при повній вакцинації знижується в 40 разів. Але необхідно віддавати собі звіт в тому, що зниження ефективності нейтралізації в 40 разів не дорівнює сорокакратному зниженню ефективності вакцин, заявляють дослідники.

У той же час, ізраїльські вчені (69 дослідників, серед яких — 2 Нобелівських лауреата) спільно з вітчизняною компанією "Стерісент Ізраїль Україна "Інститут комплексних систем безпеки" — науково-дослідне підприємство по розробці інноваційних препаратів, розробили медвироби для лікування і профілактики всіх штамів коронавіруса. За словами розробників, медичні вироби Протипатогенний засіб Sterisent "Санація+Антіковід" і Протипатогенний засіб Sterisent "Санація+Для дихальних шляхів", які доступні в аптеках і на сайті виробника http://sterisent.info/, вже отримали сертифікацію медичного виробу класу II-а.

Розробники наголошують — медичні вироби швидко знешкоджують збудники коронавірусу, що потрапили в організм людини, на ранній стадії захворювання, а також можуть застосовуватися для лікування всіх форм тяжкості COVID-19. Відповідно до сертифікаційних документів, можуть використовуватися разом з кисневими концентраторами і апаратами ШВЛ.

Під час досліджень і сертифікації, українські інститути академії медичних наук України своїми дослідженнями підтвердили — Sterisent "Санація+" має високу ефективність в лікуванні пацієнтів, у яких діагностували коронавірус.

Препарати вже ефективно застосовувалися у клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова та у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

Скрізь препарат показав високу ефективність: спостерігалася позитивна динаміка до поліпшення стану у всіх пацієнтів: не спостерігалося запалення легенів (пневмонія), не спостерігалися різкі перепади станів, показників температури тіла і сатурації крові, не відбувався перехід середньої тяжкості перебігу хвороби у важку і критичну форми, скоротився час лікування в 2-3 рази — з 24 до 7-12 днів. Крім того, не були зафіксовані побічні реакції на засіб.