У Національному університеті "Чернігівський колегіум" імені Тараса Шевченка на вчителя фізики цьогоріч навчається лише один студент.

Як розповів у сюжеті Суспільного завідувач кафедри фізики та астрономії Юрій Дятлов каже, що тенденція до зменшення абітурієнтів на природничі науки розпочалася на початку 2000-х.

У 2006-2007 роках із кафедри фізики цього вишу випустилися останні великі групи, загалом приблизно 40 людей, каже він.

"Вони розуміють, що навчатись буде складно, а перспективи не захмарні. Вчительські спеціальності потроху-потроху відходять. Вони не в пріоритеті", – сказав він.

Єдиного першокурсника звуть Ростислав Корнієнко, він розповідає про свій вступ: "Страшні в мене результати, 103 бали із ЗНО. Чесно кажучи, це було майже спонтанно. Взагалі, в школі класу до 11-го я фізику не любив. Але під кінець школи я вирішив, що, все ж таки, хочу піти на фізику".

Чи буде Ростислав працювати вчителем, поки не знає: "Ну, то вже, як життя покаже. Я вважаю, якщо зарплата 6 тисяч, то вчителю немає взагалі, на що жити тоді. Тому так мало їх зараз є".

Як наголошують журналісти, в "Чернігівський колегіум" на вчителів хімії цього року вступили – 3 студенти, інформатики – 6, математики – 10.

Через малу кількість охочих навчатися на вчителів природничих наук, на Чернігівщині нестача педагогів, каже начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький. Найбільший недобір – у сільських школах, де зарплата вчителя без стажу та доплат "на руки" становить близько 7 тисяч гривень.

"Найбільше проблематика з учителями природничо-математичного циклу, природничих наук. Математики, фізики, хімії й біології. У нас до 5% учителів суміжних спеціальностей. І 21% учителів пенсійного віку. Це які вже сьогодні працюють у сільській місцевості в більшості. А вступ до вузів практично нульовий", – говорить Микола Конопацький.

За його словами, в області не вистачає приблизно 20 вчителів природничих наук.

"Ми мали на кінець року 168 вакансій заявлених, сьогодні їх 42. Прилизно половина – це природничо-математична галузь", – каже він.