Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8069 щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Про це УНН повідомляє з посиланням на сайт Верховної Ради.

Як вказано у картці документу, закон підписано 26 жовтня. Його мета – забезпечити стабільність банківської системи в умовах воєнного стану, який ввели в Україні через повномасштабне вторгнення росії. 

Законопроєкт передбачає оптимізацію чинної процедури виведення банку з ринку шляхом встановлення особливостей виведення з ринку системно важливого банку у разі втрати таким банком ліквідності протягом дії воєнного стану в Україні.

Націоналізація установи відбуватиметься через процедуру зарахування його до категорії неплатоспроможних, але не потребуватиме докапіталізації з боку держави. Продаж банку за 1 грн відбуватиметься незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку.

Також Фонд гарантування вкладів не змінюватиме розмір статутного капіталу банку, не буде проводити деномінацію акцій чи обмінювати грошові зобов’язання банку на акції додаткової емісії.

Фонд не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, зокрема не проводитиме обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії, не будуть формуватись резерви банку на покриття збитків за активними банківськими операціями та не буде визначатись кредитний ризик за всіма активними банківськими операціями.

Замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку).

Відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від російської федерації і виключно за рахунок таких коштів.