У вівторок, 28 грудня, у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 6482 про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Про це свідчать дані в картці документу, пише УНН.

Так, документ 28 грудня було передано на розгляд керівництву. Наразі текст законопроекту та супровідні документи у картці відсутні.

Водночас, зі слів одного з авторів документу, нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського, у законопроекті йдеться про добровільний військовий облік для жінок.

“Вніс до парламенту законопроект №6482 про те, що на військовий облік жінки стають лише добровільно. Виключаючи медиків”, - написав Бужанський у себе в Facebook.

Минулого тижня з’явився наказ Міністерства оборони щодо суттєвого розширення переліку професій, який зобовʼязує жінок стати на військовий облік. Перелік, затверджений наказом Міноборони, охоплює сотні спеціальностей та професій. Так у список додали медійників та комунікаційників усіх категорій — журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів тощо.

23 грудня МОУ та ЗСУ вийшли на брифінг з роз’ясненнями щодо нововведень, які викликали чималий суспільний резонанс. За інформацією, що була озвучена на брифінгу, жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Водночас не можна відкидати, що ці строки буде продовжено.

На облік мають стати всі жінки віком від 18 до 60 років, професії яких було визначено Міноборони і які є придатними для цього за станом здоров’я. Вагітність та наявність малолітніх дітей зобов’язання не скасовує.

У разі ж порушення правил військового обліку громадянки будуть змушені сплатити штраф до 1,5 тис. грн, а роботодавці — до 8,5 тис. грн.

Згодом стало відомо, що Міністерство оборони України має намір переглянути список професій для війскового обліку жінок у бік зменшення.