У перші місяці наступного року нардепи планують зайнятися реформами пенсійної та податкової систем, а також СБУ, множинним громадянством, економічним паспортом та децентралізацією.

З початку наступного року в парламенті планують зайнятися важливими реформами, серед яких - децентралізація, реформа СБУ, пенсійна реформа, множинне громадянство та запровадження економічного паспорта. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко у коментарі Інтерфакс-Україна.

За його словами, законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації буде зареєстровано на початку сьомої сесії парламенту. Він наголосив, що реформа децентралізації має бути закріплена у Конституції.

"На початку сьомої сесії ми плануємо нарешті перейти до розгляду у другому читанні законопроекту про реформу Служби безпеки України. Наша держава вже має виконати взяті на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами та перетворити СБУ на спецслужбу, яка займається, насамперед, контррозвідувальною діяльністю, а не правоохоронною. Потрібно позбавити її невластивих економічних функцій і навіть гіпотетичної можливості тиснути на бізнес. Боротьба з тероризмом та захист державної таємниці - саме на цих напрямках має зосередитись перезавантажена СБУ", - зазначив Корнієнко.

За його словами, "вже більш ніж актуальна пенсійна реформа". У січні в парламенті планують розпочати розгляд пакету законопроектів про накопичувальну пенсійну систему, яка має запрацювати в Україні з 2023 року.

Перший віце-спікер також наголосив, що Рада має підтримати важливі президентські ініціативи щодо множинного громадянства та економічного паспорта українця.

"Введення множинного громадянства дозволить об'єднати українців, які з різних причин перебувають у різних частинах світу. Хотілося б перейти до розгляду цих документів вже на початку наступної сесії Верховної Ради", - наголосив Корнієнко.

Він також вважає, що Рада не може затягувати й ухвалення законопроекту про економічний паспорт українця: "У 2023 році мають запустити Фонд майбутніх поколінь, у якому накопичуватимуться кошти для українців, народжених після 1 січня 2019 року. Це плата за використання надр в Україні, яку діти зможуть у майбутньому використати, зокрема, для навчання, придбання житла та лікування".

Крім того, наступного року маємо дати старт податковій реформі, упевнений Корнієнко.

"Відповідний законопроект буде зареєстрований у парламенті найближчим часом і завдяки цьому потужному документу вдасться, зокрема, знизити оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб, запровадити податок на виведений капітал та оподаткування додаткової роботи", - сказав Корнієнко.

Цей закон, за словами Корнієнка, планують ухвалити навесні, бо сама податкова реформа має запрацювати вже з 2023 року.