Законопроект про внесення змін до закону України про гуманітарну допомогу набирає чинності через місяць із дня його опублікування.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє органам місцевого самоврядування оперативно визнавати вантажі до 22 тонн гуманітарною допомогою. Про це повідомлено на сайті Офісу президента.

Закон набирає чинності через місяць із дня його опублікування.

Законопроект розширює повноваження громад про визнання гуманітарною допомогою для одержувачів на їхній території, зокрема: легкових автомобілів для інвалідів; транспортних засобів спецпризначення (за винятком таксі й автомобілів інкасації) для забезпечення ними бюджетних підприємств, установ і організацій.

Такі транспортні засоби спецпризначення не можуть бути відчуженими протягом 10 років за будь-якими цивільно-правовими договорами, крім безоплатної передачі іншим аналогічним підприємствам.

Також місцеві адміністрації отримали право визнавати гуманітарною допомогою вантажі вагою до 5 тонн в порядку, який встановлено Кабінетом Міністрів, а також вантажі вагою до 22 тонн, якщо вони складаються виключно з товарів, які є необхідними для запобігання виникненню та поширенню спалахів епідемій чи які призначено для подолання інших надзвичайних ситуацій.