Українським військовим вдалося здійснити блискавичну й успішну контрнаступальну операцію на Харківському напрямку завдяки, зокрема, підготовці, вмотивованості особового складу та ударам по позиціях російських військ, складах, командним пунктам.

Про це журналісту УНН розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

«Кілька факторів. По-перше, це підготовка, яка полягає у стратегії і тактиці, реалізації й проведення, раптовості, елементи військової хитрості. До цього ще можна додати вмотивованість особового складу, бо українські сили оборони знають за що вони воюють. Вони на своїй землі, відвойовують своє, деокуповують нашу територію, на відміну від росіян, які є загарбниками. Другий елемент - це підготовка, яка полягала в тому, що десь з серпня місяця українські сили наносили точкові удари по позиціях російських військ, по складах, зривали логістику, наскільки можливо, били по командних пунктах, скупченню сили. А третій елемент - це блискавичність, швидкість і ефективність, ми це все побачили», - розповів Мусієнко.

Він зазначив, що є ще один елемент: російські війська були дещо ослаблені, деморалізовані. І частину з них перекинули з Ізюмського напрямку на південь.

«Справа в тому, що на угруповання військ, яке знаходилось біля Ізюма, у росії були великі плани десь у травні. Вони відступили від Києва, Чернігова, пішли у Білгородську, Курську області на перегрупування, доукомплектування, і потім їх більшими силами почали кидати на Харківщину. Відповідно, вони рухалися в бік Ізюму, там у них через Куп'янськ була організована залізнична підтримка і сухопутна автомобільна», - сказав Мусієнко.

Він зазначив, що план у них був в тому, щоб створити оперативне оточення українським силам оборони на сході.

«Яким чином? Північне угруповання рухалося на Слов'янськ, а в цей час інше угруповання російських військ намагалося прорватися через Гуляйполе на Запорізькому напрямку і східніше від Гуляйполя. Таким чином, вони хотіли йти одне одному на зустріч і замикати котел для українських сил на Донеччині та Луганщині. Ці всі плани вже не вдасться реалізувати, бо перше - вони були прочитані, друге - пам'ятаєте вони лякали котлами? Всі їхні пропагандисти розповідали: "Вот будєт катьол!" і що у результаті? Жодного не було! З усіх можливих ризикованих напрямків українські сили плавно відійшли з боєм», - розповів Мусієнко.

Експерт зауважив що стратегія у тому, що ворог не може зрозуміти наші подальші дії.

«Навіть коли ми публічно обговорюємо, зрозуміти "а де ж буде далі?" вони не можуть. Хтось сказав: "А я от думаю...", а я взагалі не думаю, я кажу: "Може буде у десяти напрямках. Думайте де, шукайте де, перекидайте свої війська, південь-схід, схід-південь, нехай вони морочать голови, нехай вони і далі деморалізуються. Тому що війська їздять туди-сюди: там отримали, там отримали, там, а в результаті відступають глобально», - зазначив Мусієнко.