Для того, щоб не було суттєвих помилок при імплементуванні законопроекту про основи національного опору, Міністерству оборони України, зокрема, необхідно грунтовно попрацювати над мобілізацією і складанням списків резерву першої та другої черги.

Таку думку в коментарі УНН висловив військовий експерт Олег Старіков.

"У чому суть цього законопроекту: він відображає логіку того, що організацією оборони країни займається держава, а конкретно - Кабінет міністрів, а Збройні сили України ведуть бойові дії", - сказав Старіков.

За його словами, національний спротив має три складових.

"Перша складова - це конкретно національний спротив, який організовують сили спецоперації як окремий рід Збройних сил України. Друге, війська територіальної оборони, які будуть створені відповідно до цього закону і будуть складатися з 11 тис. осіб кадрового складу, який буде входити до кадрового складу військовослужбовців Збройних сил України. І третє, військово-патріотичне виховання молоді та підготовка громадян України до можливого спротиву агресору", - розповів Старіков.

Він зазначив, що є кілька принципових моментів, які окремі політичні сили перекручують.

"Перший принциповий момент: оборону країни здійснює держава, та керівниками національного опору і підрозділів територіальної оборони саме як цивільні особи будуть голови райдержадміністрацій, облдержадміністрацій і Кабмін... А начальниками штабів ось цих підрозділів, які будуть безпосередньо керувати військовою складовою, будуть керувати офіцери тактичної і оперативної ланки Збройних сил України", - сказав Старіков.

За словами експерта, жодних добробатів створено у військах територіальної оборони не буде.

"Ще раз повторюю: ніяких добробатів, добровольців, активістів... їх там не буде. Може, вони і будуть, але вони будуть входити до складу мобілізованих, коли Президент країни як Верховний головнокомандувач оголосить, а Верховна Рада - затвердить план мобілізації", - розповів Старіков.

Він зазначив, що сама логіка, ідея стратегії - правильна, але всі помилки випливуть, коли її будуть імплементувати.

"Наприклад, зараз для того, щоб не було суттєвих помилок, необхідно Міністерству оборони України дуже щільно попрацювати над мобілізацією і складанням списків резерву першої черги і другої черги... і складанням документів, і найголовніше - відбором особового складу, відбором людського ресурсу в першу, другу чергу, а також відбором тих, хто буде мобілізований до війська територіальної оборони", - сказав Старіков.