Західні аналітики високо оцінили ефективність українського підпілля на тимчасово окупованих територіях.

Російські окупанти мають мало шансів нейтралізувати партизанський рух в Україні, оскільки останній надто потужний. Зокрема, від початку повномасштабного вторгнення РФ українські партизани здійснили десятки підтверджених нападів. Про це повідомили аналітики Інституту американського вивчення війни (ISW).

Фахівці зазначають, що станом на початок листопада партизанський рух ліквідував щонайменше 11 російських окупаційних чиновників, а також відомих колаборантів.

Окупанти не змогли ефективно приховати особи колаборантів та не забезпечили базову безпеку російських окупаційних чиновників у їхніх будинках та на робочих місцях, зазначає Інститут.

Російські загарбники також не змогли захистити вразливі ділянки критично важливих наземних ліній зв'язку: залізничні вузли та мости, особливо у сільській місцевості.

"Українські партизани збирають інформацію про цілі російської військової та окупаційної влади і передають її іншим партизанам та українським військовим", - йдеться у повідомленні.

Російські ЗМІ здебільшого ігнорують напади партизанів. Іноді вони репрезентують їх як "звичайні українські військові атаки", щоб зменшити наслідки партизанської війни на окупованій Росією території.

Брак людських ресурсів у Росії погіршує здатність російських військ ефективно захищати свої тилові райони від партизанських нападів.

Крім того, партизанські напади тривають в окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей навіть після їхньої анексії. Аналітики зазначають, що це свідчить про подальшу нездатність російських сил належним чином утримувати окуповані території.

Нагадаємо, партизанські групи продовжують диверсії на залізниці в РФ, тому Росії буде складно захистити залізничну мережу, яка використовується для перекидання військ в Україну.

Крім того, українське підпілля здійснило успішний підпал місця розташування російських офіцерів.