Чим відрізняється атака ядерною зброєю та аварія на АЕС, які бувають види ядерної зброї та які наслідки, про це в коментарі УНН розповів експерт із питань радіації та радіоактивності Роман Павлюк.

«Ядерна зброя класифікується за багатьма параметрами. Якщо дивитися на суто наукові параметри, то вона буває і термоядерною, і ядерною, і комбінованою. Проте в даній ситуації нам важливо знати, що сучасна ядерна зброя є відносно чистою. Чим ядерний вибух відрізняється від ядерної аварії? Якщо взяти, наприклад, Чорнобиль, там відкрився реактор і ядерне паливо почало реагувати з повітрям. Радіація виділялася поступово і поступово вбивала все живе. При ядерному ударі вона виділяється майже одномоментно. Є радіаційний фон і ядерне зараження, але вони неспівмірно менші і коротші за тривалістю, ніж ядерна аварія. Тому точно не буде такого ефекту, як після Чорнобиля. Але через те, що ядерний вибух одномоментний, він спричиняє руйнування, великі пожежі і опіки, а все те живе, що опиняється в епіцентрі, згорає заживо за долі секунди», – розповів Павлюк.

Також ядерна зброя класифікується за політичними цілями: є стратегічна і тактична зброя. Стратегічна використовується для знищення на рівні держави - її застосування фактично призведе до взаємного знищення усього світу. Вона є на озброєнні в росії, Китаю, США, Франції. Тактична ж зброя застосовується для нанесення ударів по лінії фронту, а також по об’єктах військової інфраструктури, які знаходяться неподалік зони бойових дій. Її застосування передбачене у фронтальній війні. Через годину після атаки солдати вирушають в зачищену ядерною зброєю територією і таким чином проривають лінію оборони та йдуть в наступ.

«Тактичні заряди мають невелику потужність, їх стараються робити досить чистими, заряд містить від 10 до 20 кг плутонію, який моментально реагує, практично повністю вступає в реакцію, розпадається максимально ефективно і після нього залишається мінімум радіоактивних речовин для того, щоб по тій зоні могли пройти військові та техніка», – зазначив експерт.

Стратегічна зброя доставляється балістичними ракетами. Теоретично, нею можна атакувати Україну. Боєголовка вагою в 1 мегатонну спричиняє масштабні руйнування. Наприклад, таке місто як Київ буде майже повністю знищене. Та разом з цим радіоактивне забруднення і ударна хвиля завдадуть значної шкоди і європейській частині росії.

«Крім того, якщо буде бойовий пуск міжконтинентальної балістичної ракети, американці пустять у відповідь свої ракети. Все йтиме на мілісекунди, ніхто не розбиратиметься, чи це пуск по Україні чи по США. Тоді відбудеться масова ядерна війна. Тактична доставляється різними засобами - від артилерійських снарядів до крилатих ракет, якими, на жаль, наша територія постійно обстрілюється. Якщо припускати удар, то це буде тактична зброя малими боєзарядами, які відносно чисті і удари будуть наноситися в прифронтовій зоні», – вважає Павлюк.

Якщо росіяни, наприклад, вирішать запустити крилату ракету із ядерною боєголовкою вглиб України, наприклад, по Києву чи Львову, то враховуючи статистику збиття крилатих ракет, вона може бути збитою силами ППО.

«Коли її зіб’ють, вона не вибухне, бо збита ядерна ракета не вибухає ядерним зарядом. Крім того, якщо вона збивається, вже через 1-2 години стає відомо, що там була ядерна боєголовка. Навіть якщо вона не досягла своєї цілі, фактично це був пуск ядерної ракети, тож відповідь від союзників буде миттєвою», – зазначив експерт.