Президент Російської Федерації Володимир Путін нагнітає ситуацію відносно України, щоб країни Заходу, в першу чергу США, на найвищому рівні вирішили не поповнювати НАТО українською територією.

На українську державу чекає дуже напружений період, і він може тривати навіть не рік, розповів колишній очільник Міноборони, голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк в інтерв’ю "Радіо Свобода".

За його словами, Україні з двох причин загрожує непростий час.

"…Перше: Путін не відмовляється від своєї мети – не допустити розвитку України як успішної європейської демократії, яка є членом ЄС та НАТО, тобто західною країною. По-друге, він зараз готовий йти фактично на будь-які кроки, окрім тих, які, власне кажучи, розвалять саму Росію", – заявив екс-чиновник.

В МЗС України назвали єдину стратегію, яка змусить РФ піти на деескалаціюЕксперт підкреслив, що російський лідер наважився на дуже сильне нагнітання ситуації, і це викликає стурбованість.

"…Мета – зробити так, щоб в першу чергу США, а в принципі країни Заходу, ухвалили державну політику на найвищому рівні щодо нерозширення НАТО на територію України", – вважає співбесідник.

Нагадаємо, на початку грудня Володимир Путін заявив, що хоче отримати від Заходу гарантії невступу України в НАТО.Генсек Альянсу Єнс Столтенберг зазначив, що російська сторона не має права вето на членство України в НАТО.

Агресія Росії проти України – довідка УНІАН

Навесні 2014 року Росія захопила український Крим і почала розхитувати ситуацію на частині сходу нашої країни. На частині Донбасу РФ підтримала бойовиків, які створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР". На частину Донбасу також увірвалися російські війська.

Країни Заходу покарала Росію за агресію проти України – запровадили санкції.

Влада Росії не визнає, що пішла на вторгнення в Україну і називає війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом". У РФ стверджують, що їхня країна тільки посередник у "врегулюванні" конфлікту.

З кінця жовтня 2021 року в західних ЗМІ почали з'являтися публікації про збільшення кількості російських військ і техніки поблизу кордонів України. Ці маневри викликали серйозну стурбованість в урядових колах США і Європи.

21 листопада керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що Росія сконцентрувала біля кордону з Україною 92 тис. військовослужбовців і готується до вторгнення на початку наступного року.

Російська влада заперечує звинувачення в підготовці нападу на Україну і вказує на активізацію сил НАТО біля російських кордонів.

Низка західних країн пригрозили Росії серйозними санкціями у разі нового вторгнення на українську територію.