Зеленський подякував Сі Цзіньпіну від імені народу України за поставку вакцин проти COVID-19.

Президент Володимир Зеленський провів першу телефонну розмову з головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє прес-служба українського лідера у вівторок, 12 липня.

Зокрема, Зеленський подякував голові КНР від імені народу України за поставку вакцин проти коронавірусу.

 

"Ці вакцини врятували життя багатьом українцям", - сказав він і обговорив із Сі Цзіньпіном виклики, пов'язані з пандемією COVID-19.

Також Зеленський назвав Китай "торгово-економічним партнером України №1 у світі".

Президент України наголосив на важливості участі китайських інвесторів у реалізації ряду проектів з розвитку інфраструктури морських портів, будівництва і модернізації доріг, розвитку залізниць і міської інфраструктури.

Глава держави підтвердив зацікавленість у нарощуванні українського експорту в Китай і розширенні співробітництва в переробці с/г продукції.

Крім того, Зеленський висловив надію, що Україна може стати "мостом до Європи для китайського бізнесу".

Голова КНР, своєю чергою, наголосив на важливості президентського проекту Велике будівництво і висловив готовність Китаю співпрацювати в цьому напрямку.

"Володимир Зеленський підтвердив незмінність позиції України в питанні єдиного Китаю. Голова КНР, своєю чергою, підкреслив, що Китай поважає шлях незалежності, обраний українським народом, підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", - йдеться в повідомленні Офісу президента.

Лідери держав обмінялися запрошеннями здійснити візити в зручний час.