Глава держави розцінив заяви окремих представників Республіканської партії США як "неоднозначні".

Президент України Володимир Зеленський стурбований "неоднозначними посланнями" від членів Республіканської партії США щодо підтримки Києва. Про це він повідомив в інтерв'ю американському телеканалу CNN, оприлюдненому у п'ятницю, 11 листопада.
 
"Були ці змішані меседжі в американських ЗМІ, зокрема з боку республіканців, що потрібно бути обережнішими щодо підтримки України, і можливо, що у певний момент ця підтримка може бути зменшена. Для нас це дуже тривожний сигнал", - зазначив глава держави.
 
Головним пріоритетом Києва є збереження двопартійної підтримки з боку США після проведення проміжних виборів, на яких, найімовірніше, більшість у Палаті представників отримають республіканці, додав президент.
 
За його словами, підтримка США має важливе значення для збереження єдності Заходу. Україна потребуватиме підтримки доти, доки "не перестануть прилітати" ракети.
 
"Ми відчуємо і побачимо, коли Росія справді захоче миру. Але ви знаєте, що не можна бажати миру лише на словах", - наголосив він.
 
Зеленський сказав, що не виключає переговорів щодо розвитку подій.
 
"Крім ультиматумів, я нічого не чув від нинішнього президента РФ. Але я не зачинив двері. Я сказав, що ми будемо готові говорити з Росією, але з іншою Росією. З тією, яка справді готова до миру. З тією, яка готова визнати, що вони окупанти", - заявив він.
 
Крім того, президент наголосив, що Москва має повернути все - "землю, права, свободу, гроші і найголовніше - справедливість".
 
Нагадаємо, що у жовтні лідер республіканців у нижній палаті Конгресу Кевін Маккарті попередив: якщо його партія візьме контроль над Палатою представників, Київ більше не отримуватиме "підписані чеки з можливістю вказати якусь суму". За його поясненням, необхідно переконатися, що "кошти йдуть туди, де вони потрібні".
 
Ці слова викликали дискусію щодо можливого скорочення економічної та військової допомоги Україні з боку США.
 
Зазначимо, що лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл пообіцяв продовжувати допомагати Україні у її війні, розв'язаній проти неї Росією. Більше того, він закликав надати Україні "додаткову протиповітряну оборону, далекобійну артилерію, а також гуманітарну та економічну підтримку" після ракетних ударів Росії.