Київ має чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу, заявив український лідер.

Ключовими темами телефонної розмови президентів США та України Джо Байдена і Володимира Зеленського була ситуація безпеки навколо України та врегулювання на Донбасі. Про це у четвер, 9 жовтня, повідомила прес-служба глави Української держави.

Як зазначено, сторони насамперед обговорили онлайн-саміт Байдена та російського президента Володимира Путіна, і Зеленський висловив подяку главі Білого дому за послідовну, тверду та рішучу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Далі український лідер заявив співрозмовнику, що Київ має чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу щодо Донбасу, і влада готова обговорювати їх у різних форматах.

Також під час розмови Зеленський приділив особливу увагу питанню енергетичної безпеки України на тлі завершення будівництва російського газопроводу Північний потік-2.

"Українська сторона розглядає проект Північний потік-2 виключно через призму енергетичних та безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого фактора стримування російської агресії", - наголосив Зеленський.

У зв'язку із цим президенти США та України обговорили конкретні кроки, які можуть бути здійснені для посилення енергетичної стійкості нашої держави.