Ближчими днями Верховна Рада України планує прийняти постанову, у якій закликає міжнародні організації, а також уряди іноземних країн визнати спроби рф анексувати чотири регіони України "юридично нікчемними".

Про це під час брифінгу повідомив представник Президента України у ВР України Федір Веніславський, передає УНН.

"Верховна Рада України найближчими днями прийме постанову, якою ми звертаємося до міжнародних організацій, парламентів та урядів іноземних країн визнати нікчемними і злочинними дії російської федерації щодо спроб чергової анексії частин територій України, щодо посилення санкційного тиску на російську федерацію через ці грубі порушення норм міжнародного права, насамперед Статуту ООН", - сказав Веніславський.

Йдеться про проєкт постанови № 8091 "Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із злочинними рішеннями керівництва РФ щодо спроби анексії ТОТ Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України", що був опублікований на сайті українського парламенту 3 жовтня 2022 року.

Крім цього, парламентарі закликають звернути увагу на "незаконне та безпідставне" перебування росії в складі постійних членів Ради безпеки ООН.

"росія самовільно, без будь-яких правових підстав присвоїла собі місце в складі Радбезу ООН. В Статуті ООН закріплено Радянський Союз як постійний член Радбезу, жодного правонаступництва в міжнародному праві не існує. Відповідно всі 15 країн, які були членами колишнього Радянського союзу мають однакові юридичні права, у тому числі й у сфері діяльності ООН" - наголосив Веніславський під час брифінгу.

Представник президента України додав, що наразі дії рф не відповідають формальним критеріям, закріпленим у Статуті ООН щодо членства країни в організації.

"Країна, яка зруйнувала засади функціонування ООН не те, що не може бути постійним членом Ради Безпеки, вона взагалі навряд чи може бути членом ООН", - заявив він.