У парламенті хочуть створити можливості для звільнення Уповноваженого із захисту державної мови.

У Верховній Раді сьогодні зареєстровано законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку звітності та звільнення Уповноваженого із захисту державної мови "(№6336).

Як повідомив кореспонденту УНІАН один з авторів законопроекту народний депутат України Максим Бужанський (фракція "Слуга народу"), в чинному законодавстві звільнення "мовного уповноваженого можливе тільки в разі його добровільної відставки, не приведи Господь, дай Бог кременю здоров'я, смерті, або якщо він буде засуджений судом".

При цьому, за словами Бужанського, якість роботи "мовного уповноваженого" ніяким чином не впливає на можливість його відставки.

"Навіть якщо взагалі ні чорта не робитиме або діятиме на шкоду суспільству, ми не можемо його звільнити. Це абсурд з точки зору відповідальності влади", – підкреслив депутат.

За його словами, законопроект пропонує уряду призначати і звільняти Уповноваженого із захисту державної мови. У законопроекті сказано, що КМУ не пізніше першого червня повинен розглянути звіт уповноваженого і прийняти по ньому рішення. Якщо звіт буде визнаний незадовільним, то це є підставою для звільнення Уповноваженого із захисту державної мови.

Бужанський зазначив, що мова йде про інституцію, а не про самого "мовного уповноваженого" Тараса Креміна, але в той же час розкритикував його роботу.

"Ряд ініціатив Креміня – вимога перейменувати ряд міст, зокрема, Первомайськ, Южноукраїнськ – це однозначно виходить за рамки його функцій і повноважень. Я і мої колеги, які підписали це разом зі мною, ми б хотіли, щоб Кремінь займався розвитком української мови, його захистом, його популяризацією, а не нападками на все живе", – сказав депутат і додав: "Його діяльність в даний момент носить політичний характер, а хотілося б, щоб він більше зосередився на своїй роботі".

За словами Бужанського, депутати фракції "з великим засудженням поставилися до ініціатив Креміня щодо перейменування міст і населених пунктів – це ті міста, які не підпадають під дію закону про декомунізацію".

"Це просто в буквальному сенсі навмання", – підкреслив він.

На сьогодні тест законопроекту відсутній на сайті ВРУ.