Президент України Володимир Зеленський після падіння ракети у Польщі просив організувати дзвінок із президентом США Джо Байденом, але розмова не відбулася, повідомляє УНН із посиланням на CNN.

Приблизно через годину після того, як стало відомо про інцидент, Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні заявив, що «російські ракети влучили в Польщу», назвавши це «дуже значною ескалацією», яка вимагає відповіді.

Радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван швидко зателефонував в офіс Зеленського після цих зауважень і закликав чиновників уважніше ставитися до того, як вони говорять про інцидент, повідомили джерела, знайомі з дзвінком. Байден і Зеленський не розмовляли у вівторок ввечері, незважаючи на прохання українського лідера організувати дзвінок, повідомило джерело, знайоме з питанням.

За даними видання, США та Польща швидко домовилися тісно співпрацювати над розслідуванням удару, і директор ЦРУ Білл Бернс зустрівся з Дудою у Варшаві в середу ввечері, повідомив американський чиновник. 

CNN додає, що "цей інцидент також створив деякі тріщини в альянсі Заходу з Україною".

Тепер і Байден, і Дуда публічно заявили, що ракета, схоже, була випущена системою протиповітряної оборони України — твердження, яке Зеленський продовжував категорично заперечувати, що розчарувало польських чиновників, кажуть джерела.

І хоча Байден спілкувався з Дудою та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та провів екстрені переговори зі світовими лідерами на G20, президент все ще не спілкувався безпосередньо з Зеленським до середи вдень, повідомили CNN джерела, знайомі з цим питанням. 

Натомість Салліван спілкувався з главою штабу Зеленського через кілька годин після вибуху, повідомили джерела, а Блінкен спілкувався зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою.

Україна також звернулася з проханням приєднатися до слідчої групи з представників США та Польщі, яка перевіряє місце ракетного удару, повідомив Зеленський у середу. "Ми повинні брати участь у розслідуванні", - сказав він журналістам.