Звинувачення на адресу посла України в Грузії Ігоря Долгова не мають жодних доказів, окрім емоцій обвинувачувача.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС України Олега Ніколенко щодо звинувачень Михеїла Саакашвілі на адресу українського зовнішньополітичного відомства, передає УНН.

"Звинувачення на адресу посла України в Грузії Ігоря Долгова не мають жодних доказів, окрім емоцій обвинувачувача. Українська дипломатія не стане відволікатися на них і продовжить ефективно протидіяти російській гібридній агресії, мобілізувати світ на підтримку України, відкривати нові ринки для українських експортерів та успішно захищати права співвітчизників за кордоном", - заявив Ніколенко.

МЗС також застерегло громадян України, які є публічними особами, від "закликів до акцій непокори в дружній іноземній державі Грузії".

"Такі заяви можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи нашого стратегічного партнера. Українська держава ніколи не вдавалася та не вдаватиметься до подібних втручань і виступає категорично проти таких дій на міжнародній арені", - заявили дипломати.

У міністерстві розповіли також про розвиток справ щодо затримання органами влади Грузії яхти, на борту якої перебували два громадянина України Володимир Дяченко та Юрій Хомич і громадянин Грузії Михаїл Батурин.

"Обвинувачення на адресу МЗС України у бездіяльності у цій справі необгрунтовані та вводять громадськість в оману. Це питання перебуває серед основних пріоритетів роботи українського посольства в Тбілісі... Консул нашого посольства допомогла забезпечити зв’язок затриманих українців із рідними. МЗС України та посольство в Грузії направили відповідні ноти і виступили із клопотаннями взяти затриманих громадян України на поруки. Українські дипломати роблять все можливе і неможливе задля звільнення яхтсменів, адже Українська держава ніколи не кидає своїх напризволяще", - повідомив дипломат.

Обвинувачення Саакашвілі на адресу посла

Так, напередодні колишній президент Грузії звинуватив посла України Ігоря Долгова у переслідуванні антиукраїнських інтересів.

"Посол України в Грузії, пан Долгов, якого чотири роки тому призначив Порошенко з єдиною метою боротися проти мене, уцілів при Зеленському і продовжує шкодити іміджу України в Грузії та на всьому пострадянському просторі… Сьогодні він з гнівною риторикою накинувся на мене за те, що я борюся за свободу грузинського народу. І це, виявляється, шкодить українсько-грузинським відносинам", - написав Саакашвілі у Facebook.

Він заявив також, що посол Долгов – "хабарник і корупціонер, який не має нічого спільного із захистом українських інтересів".

Конфлікти МЗС і експрезидента Грузії траплялись і раніше

Зокрема, третій президент Грузії у липні минулого року зробив наступну заяву щодо чинного уряду Грузії: “Я вважаю, що уряд Грузії повністю нелегітимний. Я ні на секунду не визнаю його законність і ні на секунду не визнаю законність існуючої в Грузії ситуації. Це незаконна ситуація".

До Міністерства закордонних справ Грузії після цього викликали Посла Долгова "для бесіди".

Як зазначив тоді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Саакашвілі не наділений правами і повноваженнями представляти позицію України, але через його висловлювання "відгрібає" держава.